Miten vaihdetaan sisäoven kahva?

Sisäoven kahvan vaihto on onnistuu nopeasti ja helposti ruuvimeisseliä apuna käyttäen. Seuraa ohjeita ja vaihda itse sisustukseesi sopivat kahvat!

Vanhan ovenkahvan ja peitekilven poistaminen

Aloita operaatio poistamalla ovesta vanha ovenkahva ja peitekilpi. Peitekilpi on sisäovessa kahvan alapuolella oleva ympyränmuotoinen kilpi. Sen tilalla voi olla myös avainkilpi tai mikäli kyseessä on kylpyhuoneen ovi, on siinä wc-nuppi eli tuttavallisemmin vessan lukko. Peitekilpeä ei ole pakollista vaihtaa, mutta tässä esimerkissä peitekilveksi valitaan uuden ovenkahvan värinen tuote, joten näytämme molempien vaihtamisen.

Ovenkahvan ja peitekilven saa poistettua tavallisella ristipääruuvimeisselillä pyörittämällä ruuvit auki ja poistamalla molemmilta puolilta kahvan ja kilven. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy oveen jäänyt painikkeen eli ovenkahvan kara. Ovenkahva asetellaan karaan, joten se saattaa tulla myös oven lukkorungosta ulos sitä poistaessa. Tämä ei haittaa, koska sen saa työntämällä takaisin. Ennen uuden peitekilven ja ovenkahvan asentamista ovi kannattaa pyyhkäistä ja siistiä kostealla rätillä molemmilta puolilta.

Paketin asennustarvikkeet

Uuden ovenkahvan sisältävässä paketissa saattaa tulla mukana enemmän tavaraa, mitä ovenkahvan vaihtaminen edellyttää. Esimerkkinä tästä kuvissa olevat HK-helojen painikepaketit kromin ja mustakromin värisenä. Niissä on useamman pituista ruuvia sekä karoja ja muuta mahdollisesti asennuksessa tarvittavaa. Tarvittavat lisäasennustarvikkeet tosiaan riippuu ovesta, mutta meidän esimerkissä sisäovena on tavallinen Abloyn lukkorungolla varustettu ovi, joten ainoat tarvikkeet mitä tarvitaan on paketissa olevat ruuvit.

HK-helojen painikepaketissa on myös siniset konepestävät suojakuoret, jotka voidaan pujottaa ovenkahvaan. Artikkelin lopussa on kuva, josta näkee hyvin, miten suojakuorilla voidaan myös sisustaa asuntoa. Vaihtoehtoisesti niillä voidaan suojata ovenkahvaa esimerkiksi omakotitalon rakennusvaiheessa.

Uuden ovenkahvan ja peitekilven asentaminen

Peitekilpi on yksinkertainen asentaa, siinä ei ole kuin kaksi pyöreää vastakappaletta sekä yksi ruuvi.

Ota peitekilven kappaleet ja aseta ne vastakkain oven molemmin puolin, lisää ruuvi ja ruuvaa se kiinni. Tee tämä ennen ovenkahvan asentamista, niin ovenkahva ei ole turhaa tiellä ruuvatessa.

Ruuvaa peitekilpi oveen kiinni

Seuraavaksi tarvitset vanhassa ovenkahvassa olleen karan. Mikäli otit pois sen ovesta vanhan ovenkahvan poistamisen yhteydessä, laita se takaisin oven lukkorunkoon. Lisää uudet ovenkahvat oven lukkorungon molemmin puolin.

Aseta ovenkahvat paikalleen, lisää ruuvit ja ruuvaa ruuvit kiinni. Valmis!

Sisäoven kahvan vaihto on helppo homma, näiden ohjeiden avulla saat tuunattua niin lastenhuoneen ovenkahvat kuin muutkin väliovet uuteen uskoon.

Konepestävät värilliset suojakuoret

Mikäli kaipaat vähän ekstraa tai leikittelyä esimerkiksi lastenhuoneen oviin, niin konepestävät suojakuoret tuovat värikästä tunnelmaa. HK-helojen ovenkahvat on laadukkaita, hyväntuntuisia ja vankkoja käteen eikä sinällään kaipaa mitään lisää, mutta ei näihin voi kuin ihastua! Katsasta värivaihtoehdot täältä.

Tilaa Kodin Lukon uutiskirje

Haluatko tietää kootusti, mitä kaupassa tapahtuu & mitä uutuuksia on hyllylle tipahtanut? Täyttämällä yhteystietosi ja lähettämällä ne ’Tilaan uutiskirjeen’ -painikkeella suostun siihen, että tietoni tallennetaan ’Kodin Lukko -uutiskirje’ nimiseen rekisteriin ja henkilötietojani saa käsitellä tietosuojaselosteen mukaisesti.

  • Tilaajan yhteystiedot

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.