Miten tarkistan ovesta lukkorungon mallin?

Lukkorunko on oven sisään asennettava mekaaninen tai elektromekaaninen laite, joka lukkosylinterin kääntyessä vetää teljen sisään, ja vastaavasti lukitsee oven kun se painetaan kiinni. 

Voit tarkistaa lukkorungon mallin helposti avaamalla oven. Lukkorunko asettuu lähes kokonaan oven sisälle ja näkyviin siitä jää vain oven näkyvässä oleva levy ja lukon telki. Näkyvässä pinnassa lukee lukkorungon malli, joka alla olevassa kuvassa on Abloy 2014.

Lukkorungon malli määrittelee, millä lukkorunko voidaan varustaa eli mitä lisäosia siihen voidaan liittää.

Esimerkiksi Abloyn 2014 lukkorunko, joka on tarkoitettu sisäoveen, voidaan varustaa painikkeella eli ovenkahvalla tai vaihtoehtoisesti siihen voi lisätä myös WC-vääntönupin tai avaimen. Mikäli oveen ei tule WC-nuppia tai avainkilpeä, laitetaan siihen kohtaan peitekilpi. Lukon kätisyys voidaan vaihtaa vetämällä vinotelki ulos ja kääntämällä sitä 180°.

Kodin Lukko -verkkokaupan kaikki sisäoven painikkeet sopivat Abloyn 2014 tai 414 lukkorunkoihin.

Alla olevan kuvan ulko-oven lukkorungon malli on Abloy LC100. Ulko-oveen tarkoitetun lukkorungon ominaisuudet poikkeavat sisäoven lukkorungosta.

Abloy LC100 lukkorunko voidaan takalukita, joka tarkoittaa teljen lukittumista ulos -asentoon siten, että lukon saa auki ulkopuolelta ainoastaan avaimella tai sisäpuolelta vääntönupista. Telkeä ei voida esim. työkalun avulla painaa sisään.

Abloy ulko-oven lukkorunko LC100

Huomattavaa on myös se, että kätisyys tulee valita jo lukkorunkoa hankkiessa, eikä sitä voi vaihtaa lennosta, kuten Abloyn 2014 lukkorungossa.

Kätisyys ovessa tarkoittaa seuraavaa:

Oikea kätisyys = Ulkoa katsottuna, kasvot oveen päin. Ovi aukeaa ulospäin (katsojaan päin) ja saranat sijaitsevat oikealla puolella.
Vasen kätisyys = Ulkoa katsottuna, kasvot oveen päin. Ovi aukeaa ulospäin (katsojaan päin) ja saranat sijaitsevat vasemmalla puolella.

Tilaa Kodin Lukon uutiskirje

Haluatko tietää kootusti, mitä kaupassa tapahtuu & mitä uutuuksia on hyllylle tipahtanut? Täyttämällä yhteystietosi ja lähettämällä ne ’Tilaan uutiskirjeen’ -painikkeella suostun siihen, että tietoni tallennetaan ’Kodin Lukko -uutiskirje’ nimiseen rekisteriin ja henkilötietojani saa käsitellä tietosuojaselosteen mukaisesti.

  • Tilaajan yhteystiedot

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.